woensdag 19 december 2012
Definitief eindmodel
uiteraard heb ik het bedje getest op stevigheid, ik heb er een werkbak in geplaatst en later ook 4 flessen water van 1,5liter = 6kg. Dit is dus het dubbele van het gewicht van een pasgeboren baby.
Exacte ontvouwing
Na mijn eerst echte poging waren er toch hier en daar een paar mankementen. Volgende ontvouwingen zouden toch al een aantal problemen oplossen die ik had in het eerste echte model.
De rode lijnen duiden overigens de gedeeltelijke ponslijnen aan.
Veranderingen in het ontwerp:
- De zijflappen worden niet gebruikt om door de gleuf te steken, de platen zijn afkomstig van de bovenste plaat (zie tekening ontvouwing) die losgescheurd worden bij het in elkaar steken van het kruis.
- De overgang tussen de flap en de rest van de plaat is volgens een radius. Dit zorgt er voor dat het nog minder makkelijk kan scheuren.
- De gleuven in de doos zelf hebben een breedte van 15mm in plaats van de dikte van het karton omdat het onmogelijk was om de flappen op deze manier in de doos te steken!
zaterdag 8 december 2012
Prototype kruis schaal 1:1
Volgens de technische tekening van vorige post heb ik nu het kruis gemaakt. Ik kan al zeggen dat ik een aantal aanpassingen zal moeten doorvoeren in het ontwerp.
Het kruis op zich was al redelijk stevig. Het in elkaar steken van de 2 platen zou dus geen probleem mogen zijn.
De 2 zijflappen daarin tegen die verbonden worden met de doos zelf hebben wel een probleem: ze scheuren. Dit komt omdat er al langs de zijkant (zie technische tekening) 2 kleinere scheuren in gemaakt worden, daardoor zal de hele flap beginnen scheuren wanneer je deze omplooit.
Hier moest dus een oplossing voor gevonden worden. Het idee kwam in mij op om de 2 kleinere scheuren weg te laten en er een gleuf (zie foto hieronder) in te maken. Door de gleuf wordt dan één van de zijflappen van de doos gestoken. Je trekt dus de zijflap door de gleuf van de doos zelf en steekt dan dwars de plaat in de gleuf van de zijflap van het kruis. Dit zou moeten verhinderen dat het gewicht van de baby het kruis in elkaar doet klappen.
Bijkomende opmerking: de platen zelf schoven wel een beetje naar beneden maar op zich levert dit geen probleem op.
woensdag 5 december 2012
Uitleg concept voor gebruikers
Natuurlijk zal men een bepaalde handleiding nodig hebben voor het in elkaar steken van mijn kinderbedje. Hieronder is al een eerste schets van een mogelijke bedrukking van de handleiding op de doos zelf.
Afmetingen kruis
Vandaag hebben we ook het karton gekregen waarmee we gaan werken. De doos zelf is al in elkaar gestoken.
Aan de hand van de binnenste afmetingen van de doos heb ik de grootte van de platen voor het kruis kunnen bepalen.
De volgende stap zal het in elkaar steken van het kruis zijn.
Dekentje ipv touw?
Door met andere mensen over je ontwerp te praten kom je al snel nieuwe ideeën te weten, zo zei iemand om het touw te vervangen door een dekentje en dit met haken over de doos te bevestigen. Op het eerste zicht geen slecht idee, dus heb ik dit verder uit getekend:
Het gaat sneller dan het touw dat is een feit. Het enige probleem is dat er een ring (metaal of kunststof) in het dekentje zelf moet gestoken worden (anderes zal dit scheuren), en verschillende verbindingsstukken. De kostprijs loopt dan redelijk hoog op tegenover het touw. Bovendien vindt je touw bijna overal...
conclusie: leuk idee, alleen past het niet in de eisen die ik voorop gesteld heb. daarom zal ik dus toch het touw gebruiken.
zondag 2 december 2012
Ontvouwing doos & kruis
Volgende tekening geeft al de vorm weer hoe de doos zal uitgesneden/geponsd moet worden. Maten zullen er achteraf nog bijgevoegd worden.
zaterdag 1 december 2012
Oplossing zijflappen
Zoals eerder vermeldt zat ik nog met het probleem van de zijflappen van het kruis. Deze moeten op een bepaalde manier vast gestoken worden in de kartonnen doos zelf zodanig dat het kruis niet naar binnen toe klapt wanneer de baby er in ligt.
Momenteel heb ik 2 mogelijke oplossingen gevonden:
Optie 2 lijkt mij een goede oplossing, het enige probleem is dat het karton weinig plooibaar is. Daarom is mogelijkheid 2 toch meer aangewezen. Het idee schiet mij trouwens juist te binnen om de plooien bij idee 2 tot tegen het karton van de doos zelf te laten komen en er niet meer in te steken. Dan wordt het minimaal geplooid en blijft het toch vast steken!
Dan krijg je volgend resultaat:
Uitdiepen mogelijkheden bed concept
Na wat overwegingen heb ik toch gekozen om piste 2 te volgen (zie tekening vorig bericht), dit omdat de stevigheid van de doos bewaard blijft tijdens transport en er ook minder kans is op indringing van vocht. (Bij mogelijkheid 1 zaten de gaten in de doos zelf ook)
Ondertussen heb ik een nieuwe prototype gemaakt. Het ziet er redelijk stevig uit en volgens mij is het ook stevig alleen heb ik mij vergist van golfrichting waardoor ik nog niet met 100% zekerheid kan zeggen of het echt werkt.
Verder heb ik ook al eens na gedacht hoe ik de kartonnen flappen om het kruis te maken in de doos kan steken. Ik ben na een berekening tot de conclusie gekomen dat het makkelijker moet zijn om de platen langs de zijkant bij de doos te steken.
Ik ga dus voor 2de optie stevigheid van de doos tijdens transport. Misschien dat ik nog op een andere manier een bepaalde indeling voor ordening van medicijnen kan vinden...
Abonneren op:
Posts (Atom)